Webmaster:Кирил Вълчев All Rights Reserved® Самостоятелни стаи "Камелия" ©
БългарскиАнглийски

АГАПИПОЛИС – град на любовта
АВЛEО ТИХОС – дворецът на Тихос
АГАТОН ПОЛИС – градът на Агатон
АГАТОПОЛИС – благоденствуващ град

... това са част от известните имена на Ахтопол в неговата вековна история.

Град Ахтопол е най-южният град на българското черноморско крайбрежие с около 1500 жители, признат за един от най-екологично чистите в Европа и едно от най-старите тракийски селища по източна Странджа.

Разположен е на 86 км. южно от Бургас и 13 км. от общинския център Царево и международната магистрала Е-87, преминаваща по Черноморското крайбрежие и гъстите гори на Странджа от Бургас, през Созопол, Приморско до Малко Търново и Република Турция - 130 км. в подножието на високата 505 м.антиклинала "Папия", върху красив полуостров дълъг около 500 м., широк - около 300 м. и висок 20 м., силно нарязан от абразионната(рушителна) дейност на морската вода. В североизточната си част високият бряг е заграждал малък залив, защитен от бурните северни и североизточни ветрове, удобен за малки ветроходи. С времето, в резултат на абразията, брегът е разрушен. Верига от по-твърди скали заграждат малка част от североизток и сега служи като естествен вълнолом на почти наполовина запълнения залив.

В района на Ахтопол климатът е характерен с къса и студена пролет, горещо и сухо лято - температури от 28 до 35° C, продължителна, слънчева и топла есен с около 15° C, мека и дъждовна зима - температура около 0° C, 2 260 часа продължителност на слънчево греене, като е най-силно през юни, юли и август. Летните горещини се понасят по-леко, отколкото във вътрешността на страната, поради редуващите се движения на морския бриз от морето към сушата и обратно, които ритмично освежават въздуха.
Морето край Ахтопол е чисто от механични и химични отпадъци. Солеността на водата е 16% промила. Температурата на морската вода през юли и август достига до 24 - 28° C. Тя е приятна за къпане до месец октомври, което дава възможност за удължаване на курортния сезон.

Плажната ивица на град Ахтопол е покрита със ситен пясък и е дълга 2 км. Морското дъно пред плажната ивица е полегато и почти равно на повечето си места песъчливо. Предлагат се всички удобства на съвременния плаж - атрактивни развлечения, водна пързалка, заведения за хранене и други плажни разнообразия.

Ахтопол е едно от най-добрите места за почивка по родното Черноморие. Той е смесица от красота и удобство, с едни от най-привлекателните условия за туристите. Градът все още може да предложи спокойствие в някои свой части, а това никак не е малко!

До Ахтопол се стига по главния път Бургас-Царево-Ахтопол-Синеморец-Резово.

Информация за обществените превози от автогара Царево, можете да получите на тел. 0590/52068 или 52078 а за автогара Ахтопол на тел. 0590/ 62239

НачалоНачалоНачалоНачалоНачалоНачалоНачалоНачалоНачалоНачалоНачалоНачало