Webmaster:Кирил Вълчев All Rights Reserved® Самостоятелни стаи "Камелия" ©
БългарскиАнглийски

Крепостта Агатопол

Строена от траки, гърци, римляни, по-късно българи и византийци. Издигала се е на високия скалист полуостров, а крепосната стена, описана от много пътешественици, е опасвала града и го отделяла от сушата. Останките от крепостта на това място са внушителни като на отделни части достигат височина до 3-4 м. Макар и сравнена със земята, линията на крепосната стена може да се проследи по цялата брегова линия на полуострова. Изградена е от едри ломени камъни, споени с хоросан, в който са примесени счукани тухли и керемиди. Каменните пояси се редуват с четвъртични тухли и са с първоначална дебелина от 1,95 - 3 м. и височина до 7-8 м. За здравината и майсторството с което нашите предци са я строили свидетелстват запазилите се през столетията е все още съществуващи части от тази крепосна стена която може да се види на няколко места в града. През 1971 г. крепостта Агатопол е обявена за паметник на културата.

Старият град

Както и други древни черноморски градове от IV-VI век пр. Хр., Ахтопол е бил прочут с тесните си калдаръмени улички и красивите си няколкоетажни богати къщи, в основата предимно каменни, с помещения за риболовен и селскостопански инвентар, бъчви за вино и солена риба, с малки прозорчета и горен паянтов етаж за живеене, изграден от кирпич и облицована отвън с дъски. Днес е останала само една такава къща, оцеляла от последния пожар, която ахтополци тачат като символ на града.

Гръцкото училище

В началото на XX век, с пари от дарения на организацията „Синове на Агатополис” - гръцки изселници от Америка, по проект на гръцки архитекти, от български майстори, е построено и Гръцкото училище в града. С дебели 0,6 м. стени, облицовано по ъглите на стените, прозорците, портала и покривния фриз с червени тухли, докарани с гемии специално от Марсилия, то е било предназначено за шесткластно училище и за събрания. Стените на шестте класни стаи са дървени, което позволява лесно да се демонтират и преустройват в голям салон, с подиум и трибуна в дъното.По настоящем е обявено за паметник на културата.

Църквата „Св. Възнесение Господне”

Построена е през 1796 г., разположена в североизточната част на полуострова, близо до морския бряг и Гръцкото училище, представлява ниска, скромна постройка с размери 17х7 м., изградена от ломен камък, измазана с хоросан. Вкопана в земята до 50 см., с четирискатен покрив, характерен за странджанските къщи, широка апсида, засводена отгоре и интересен иконопис с надпис „Богородица ширшая небес с младенеца”, разположен в кръгъл медальон. Предполага се, че е дело на иконописеца Йоан от Ахтопол и има дарителски надпис на гръцки език от 17 ноември 1796 г.

Параклис - “Св.Константин и Елена”

Намира се на 2 км. югозападно от града. Възстановен е през 1972 г. от Панайот Демирев от гр. Ахтопол. Всяка година
на 03 Юни, на празника на светците, там се провежда традиционен събор. В параклиса има аязмо със светена вода.

Археологически музей в гр. Ахтопол

Археологическия музей в гр. Ахтопол, съхранява ценни находки от многовековната история на града:
- каменни котви с различна форма и големина
- оловни щокове
- керамика от около 3500 г. пр. Хр.
- монети
- бронзови оръдия и оръжие от XVIII в.
- фрагменти от Картаген(Северноафриканското крайбрежие) на червенолакова трапезна керамика
- сребърно съкровище от накити с позлата от XVII в.,
- богато инкрустирани фиали с растителни и животински орнаменти
- красиви обици, изящно украсени с фигури на орел
- ориенталска /късносредновековна/ керамика от XV-XVII в.
и най-голямото откритие – малка каменна брадвичка от неолита(късно-каменната епоха, около 5000 г. пр. Хр.), и много други археологически предмети.

За Туристите-въдичари.

Що се касае до морския риболов Странджа има може би най-красивото крайбрежие на Балканския полуостров. Хубавите плажове, пясъчните заливи, лагуните, естуарите, клифовете, плитчините, скалистите носове и полуостровчета са приютили многобройни морски обитатели. В морето e разрешен също и подводният риболов, с който е особено известен град Ахтопол. В Черно море са известни над 130 вида риби, от които 60 вида са предмет на риболов.Най-изобилна е хамсията, която преобладава в източната част на морето. На второ място е цацата, която се размножава далеч от бреговете. През пролетта мигрира по западното крайбрежие. Тези два вида са основата на хранителната верига за по-големите хищни риби. Мигриращи риби, обект на риболов по нашето крайбрежие, освен цацата и хамсията са още леферът, карагьоза, паламуда, сафрида, заргана, иларията, змарида и др. От дънните риби най-голямо стопанско значение има калканът и попчето. В малки количества се ловят барбун, меджит и др.
За любителите на подводния риболов интерес представляват кефалалът, лавракът и спаритът.


НачалоНачалоНачалоНачалоНачалоНачалоНачалоНачалоНачалоНачалоНачалоНачало