Webmaster:Кирил Вълчев All Rights Reserved® Самостоятелни стаи"Камелия"Камелия ©
БългарскиАнглийски

Ахтопол попада в ласкавите прегръдки на широко разстланата, като море планинска верига на Странджа планина и се е озовал в сърцето на едноименния парк – парк Странджа - най-големият, и един от най-екзотичните природни паркове в България. Обявен е в началото на 1995г., с площ 1161 кв. км и обхваща централна българска Странджа с излаз на Черноморското крайбрежие между Резово и Царево. Релефът на парковата територия е хълмист, нископланински, силноразчленен със заоблени била и дълбоко врязани стръмни долове. Тук, чрез множество меандри, протичат двете най - чисти реки в България - Велека и Резовска. Странджа е идеалната дестинация за активна почивка - предлага богат избор от дейности на открито, които биха могли да задоволят вашите предпочитания независимо дали те са в областта на риболова, колоезденето, пешеходните преходи, лова или ездата – всичко това на фона на част от най-красивата и недокосната от човека българска природа. Така че, ако предпочитате незабравима ваканция и спокойна почивка, надали ще намерите много места, които да са по-добри от Странджа.

На 5 км на юг от Ахтопол се намира устието на Велека, една от най-красивите реки по българското Черноморие. дълга 145 км., от които 125 км. в Република България и 20 км. в Република Турция, където е нейния извор. 140 км. се вие из величествената Странджа. Тя е една от най-чистите и богата на риба река в България.

Туристически маршрут:
1. Ахтопол - устието на р. Велека и с. Синеморец - м. Бутамя - Разделената канара;
2. Силистар - н. Кастрич - с. Резово и устието на Резовска река;
3. с. Кости - м. Силкосия - м. Дядо Вълчо - р. Велека - с. Българи;
4. Ахтопол-устието на р.Велека и с.Синеморец-с/щу течението на р.Велека до Царското кладенче - с. Бродилово
5. От плаж Бутамята до местност „Липите” - 1 км.
6. От местност „Липите” през метност „Листи” до залив „Силистар” - 3,5 км

Селцето Кости, известно с нестинарските си танци(автентичен и тайнствен ритуал , изпълняван всяка година на деня на Св. Св. Константин и Елена, 03 юни - стар стил), се намира близо до устието на реката. А на 3 км северозападно от Кости е първият български резерват “Силикосия”, където е запазена уникална странджнанска растителност. На 10 км на юг от град Ахтопол е разположено с. Синеморец, последното населено място преди границата с Турция. Биосферният резерват "Узунбуджак" (Лопушна) е на около 30 км югозападно от града. На площ от 2581,5 ха., това е най-големият и най-представителния резерват в Странджа. Наименованието "буджак" е с турски произход и означава кът, тихо място.
3 км на север се намира село Варвара – любимо място за водолазите, заради подводните рифове и вдлъбнатини.

Историческата местност „Петрова нива” се намира се на 14 км. от с. Звездец. Ежегодно в средата на месец август, на ден Преображение Господне се стичат хиляди българи на възспоменателен събор.

Нос Силистар и залив Силистар се намират на около 6 км от с.Синеморец в посока с. Резово. Нос Силистар е разположен в областта на защитената природна забележителност Докузак. Залив Силистар е най-приказния плаж. Тук морето е тихо и морската вода прозрачна. Човек може да се потопи в блаженството на природата и да забрави завинаги ежедневните си проблеми.

Спазвайки ограниченията и разпоредбите на законите всички ние ще помогнем за запазването на тези неповторими и уникални места по южното ни черноморие!

 

НачалоНачалоНачалоНачалоНачалоНачалоНачалоНачалоНачалоНачалоНачалоНачало