Webmaster:Кирил Вълчев All Rights Reserved® Самостоятелни стаи "Камелия" ©
БългарскиАнглийски

Ахтопол е мястото, което може да задоволи желанията на всеки турист за отдих край морето с многобройните си, красиви и разнообразни плажове. Има и шумни, има и закътани райски местенца, които Природата ни е дарила, а за да им се наслаждаваме и ние, и тези след нас трябва просто да пазим.

Централният плаж на град Ахтопол се намира на около 600 м. северно от Самостоятелни стаи „КАМЕЛИЯ”.Плажната ивица е с дължина 2 км. Съчетанието между иглолистна гора, море, девствена природа и мекият климат правят този плаж и района около него уникален природен феномен. Тук водата е подходяща за къпане от м. май до м. октомври. Пясъкът е златист и фин, морската вода в залива на плажа е спокойна и кристално-прозрачна. Предлагат се всички удобства на съвременния плаж – чадъри, шезлонги, заведения за хранене, дискотеки, и всякакви други плажни разнообразия: водни колела, джет, банан, водни ски, разходка с лодка и много други.

Устието на река Велека
На 5 км. от град Ахтопол, точно преди село Синеморец се намира най-уникалният плаж от южното ни Черноморие. Плажът на устието на река Велека се намира в широк открит залив, а пясъчната му ивица е своеобразен „разделител” между морето и Велека. В единия му край е живописното устие на реката. Дълбокото море, вълните и специфичният пясък правят плажа уникален и любимо място за тези, които искат да са насаме с природата.

Плаж Бутамята
Плаж Бутамята, наричан още южният плаж на с. Синеморец, е охраняем и е най-посещаван - широката му пясъчна ивица е заобиколена от гора. Предлагат се атрактивни развлечения, заведения за хранене и други плажни разнообразия.
Ако той ви се струва оживен, на юг се редуват два плажа, запазили дивата си девствена природа.

Плаж Липите
В южния край на Бутамята започва пътека, по която се стига до плаж Липите. Той е слабо посещаван, заобиколен от гъста гора. И представлява приятно място за тези, които предпочитат усамотението сред природата.

Плаж Листи
На около километър от плаж Липите се намира плаж Листи. Плажът е малък и закътан. Достъпен е само пеша. На старогръцки означава „разбойник, грабител, пират”. Тук вероятно е било едно от многобройните пиратски свърталища по западния бряг на античния Понт. Показателен е фактът, че съседния на него залив се наричал – Сюнлистарео - „близък, съразбойнически” и предлага още по-добри условия за дебнене и засада. Това е плажът Силистар.

Плаж Силистар
На 11 км. южно от град Ахтопол, между селата Синеморец и Резово е отбивката за последния плаж преди границата с Турция. По около 1 км. черен път, лъкътушещ през гората, се достига до обширен паркинг от където се открива невероятната гледка към може би най-красивия залив по нашето Черноморие. Плаж Силистар е с дължина на бреговата линия около 1 км. и средна широчина 70 м. В левия му край е река Силистар. Плажът е заобиколен от живописен бряг – скалисти била и склонове, покрити с вековни гори от благун и цер. Гората докосва златистата пясъчна ивица, а морето става постепенно дълбоко. Плиткото, топло море и нежния пясък правят плажа много популярен и посещаван. Тук човек може да се докосне до живата природа и да усети целувката на тайнствената Странджа планина и морето. Плаж Силистар е обявен за защитена местност през 1992 година. Защитени са брегът с интересни скали, пясъчната ивица и специфичната растителност.

GISMETEO: Времето в Ахтопол

НачалоНачалоНачалоНачалоНачалоНачалоНачалоНачалоНачалоНачалоНачалоНачало